•  
  •  

Luisteren naar verhalen voor een samenleving in beweging

Home Blog

Blog

De menselijke kant is snoeihard
De gebiedsontwikkelaar van de gemeente Raalte vertelt over een moment dat zijn vakmanschap geen ruimte kreeg. De gevolgen waren immens. De menselijke kant van een proces bepaalt het succes van een project. De softe kant van vakmanschap blijkt snoeihard te zijn.

Een cultuurshock in Zwolle

Een cultuurshock in Zwolle

11 september 2015

Een hoogtepunt in mijn vakantie was een publicatie op de website Sociale Vraagstukken. De verrassing is dat het verhaal al enige weken in de top 5 van de meest gelezen artikelen staat.  

Het ligt niet aan jou

Het ligt niet aan jou

08 augustus 2015

Dit voorjaar ben ik met een moestuin begonnen. Dat was een hele stap want ik heb groene vingers noch ervaring met moestuinen.  Als het aan mijn moestuin had gelegen, waren we verhongerd. Ik kan dan weer wel de wijsheid uit de stadslandbouw voor perfectionisten doorgeven. 

Transities en de koning die in het vlees van zijn dijbeen sneed
Transities en vernieuwingen gaan niet vanzelf. De koning die op de adelaar boven de zee vliegt, moet in zijn eigen vlees snijden om zijn eigen weg te gaan. Ik heb een diep respect voor al die koningen (M/V) die dit gewoon doen.

8 lessen van de Hungergames en Divergent voor een samenleving in transitie
De Hungergames en Divergent bieden een indringende spiegel voor onze samenleving die in transitie is. Wat kunnen gemeenten, organisaties en bewonersinitiatieven van deze super spannende boeken leren? 8 tips.

Het verhaal van de Torteltuin
De gemeente Zwolle was aan het pionieren met tijdelijk anders gebruiken (TAG) van braakliggende stukjes grond. Inwoners hebben hun tuin zonder toestemming aangelegd en er brak een verhitte discussie los in het stadskantoor. Het aanleggen van vier moestuinbakken, een hut van wilgentenen en twee klimbomen kon deze emoties niet verklaren.  

Empathie en uitschelden: gemeenten in transitie
Hij werkte bij een woningbouwvereniging in een moeilijke buurt in Deventer. Luisteren naar de bewoners, dat wilde hij. Niet dat hij daarvoor steun had bij de directie. 

Verslag experimenten storytelling bij gemeenten in transitie
De Torteltuin, Stokrozen, De beek die omhoog stroomt, Mooier aan de IJssel, Cocreatie, een leerweg. Hier vind je het verslag van de vijf experimenten met storytelling voor gemeenten in transitie.

De mens achter de overlast

De mens achter de overlast

08 februari 2015

Voor de gemeente Almelo heb ik geluisterd naar de verhalen van zwervers om de mens achter de overlast te laten zien. Zo maak je ruimte om het goede gesprek te voeren over politieke relevante kwesties. 

Tussen de regels door leven

Tussen de regels door leven

16 december 2014

Mensen voldoen niet aan regels en voorschriften. Iedere situatie is anders. Er gaan altijd dingen mis, ook met zoiets alledaags als koffiezetten. Kwetsbaarheid gaat over het leven tussen de regels door.  

Festival van de Kwetsbaarheid
Nu voel ik me kwetsbaar. Dit is waar het mij om gaat. Ik heb niks anders in te brengen dan mezelf om deze mensen op een andere manier naar hun samenwerking te laten kijken. 20 paar ogen kijken me aan. 

Kwetsbaarheid voor gevorderden: appreciative inquiry
"Ik begrijp niet waarom jullie kwetsbaarheid zo belangrijk vinden." We zitten in een knusse ruimte met veel boeken en uitzicht op het WGplein met leilindes in Amsterdam. Ik volg een internationale foundation course 'Appreciative Inquiry (AI)' of waarderend nieuwsgierig zijn. Deze vraag brengt mij in verwarring.