•  
  •  

Luisteren naar verhalen voor een samenleving in beweging

Home Blog

Blog

50 tinten groen Assendorp op plek 72 in in duurzame 100 van Trouw
Op een grijze september dag kwamen een interviewer en fotograaf van Trouw op bezoek in Assendorp. Een bewoner had het project 50 tinten groen Assendorp namelijk genomineerd voor de duurzame 100 van Trouw. Lees hier hoe we met onze verhalende en praktische insteek op plek 72 terecht zijn gekomen.  

Bamboe onderbroeken en zonnepanelen
Met het project 50 tinten groen Assendorp werken we radicaal van onderop vanuit het perspectief van bewoners. We helpen mensen met zonnepanelen en om hun huis te isoleren. Het idee was dat als het sociale proces in de klimaattransitie centraal staat, het nemen van maatregelen makkelijk volgt.

In de tussenruimte vindt de transitie plaats
De klimaatfilosoof Timothy Morton nodigt ons uit de zones op te zoeken die niet helder gedefinieerd zijn, waar we het niet precies weten, waar we ons laten verrassen door wat er gebeurd. Daar vinden we de ruimte om anders te denken en mogelijk onze weg te vinden in de opwarming van de aarde. En ik vond die ruimte op een vrijdagochtend in een overle…

Verhalende aanpak voor innovatieprijs genomineerd
De verhalende manier van werken van de Inspectie Toezicht Sociaal Domein is genomineerd voor de toezichtsprijs. En Waterschrijver heeft voor de verhalende en makkelijke taal gezorgd. #trots

Het verhaal is de uitvoering
Hoe geef je een verandering vorm, die niet binnen de bestaande wetten en regels past? Voor Divosa ging ik in de gemeente Uden aan de slag om een narratief te ontwerpen voor de transformatie in het sociale domein. En het resultaat doet zijn werk al. Of anders gezegd: het verhaal is de uitvoering van verandering.

Burgergesprekken knetteren

Burgergesprekken knetteren

11 september 2018

We zijn het in Nederland niet eens over de manier waarop we klimaatmaatregelen gaan nemen. Bovendien is er wantrouwen in de samenleving richting overheid en bedrijfsleven. Ik heb voor de zomer burgergesprekken gehouden over het Klimaatakkoord. Dit gesprek met burgers knetterde dan ook flink. Maar door de wanhoop en de weerstand heen was de opbrengs…

Vergeet de klantreis. Drie toppers van de Reis van de Held in de energietransitie
Binnen de energietransitie is de klantreis een populaire manier om te kijken naar het gedrag van bewoners, zoals de voorkeur om op gas te koken. De Reis van de Held biedt echter een betere klimaatpsychologie dan de klantreis. Ik zal dit met drie toppers uit de Reis van de Held uitleggen.

Het persoonlijke contact is weer terug
Digitale middelen zijn handig ter ondersteuning van mooie ontmoetingen. Maar elkaar in de ogen kunnen kijken, voelen hoe de ander reageert, zien hoe de ander naar woorden zoekt en samen lachen, dat geeft verbinding. Mijn dochter beschouwt mij dan ook als een Neanderthaler.

Het gouden folie van de pot chocoladepasta
Het Dominicanenklooster gaat een Klimaat Madonna van schoon afval en restmateriaal maken. De betekenis van plastic verschuift onmiddellijk van afval naar grondstof.

Narratief verantwoorden in het sociale domein
De inspectie van SZW belde me op met de vraag of ik ze kon helpen om meer verhalend te werken. We begonnen met het vormgeven van een training, maar al snel merkte de inspectie dat het werken met verhalen op vele manieren het effect van haar onderzoek kan vergroten. We hebben een nieuwe vorm van narratief verantwoorden ontwikkeld.

Een pakhuis vol olifanten

Een pakhuis vol olifanten

18 augustus 2017

Mensen zijn een klein ruitertje op een olifant. Bij de energietransitie en wonen zonder aardgas is het van groot belang om met een reëel beeld van mensen te werken. Luisteren, verhalen vertellen, relaties versterken, leren. Dat zijn de belangrijkste dingen om te doen bij het complexe vraagstuk van wonen zonder gas. Het gaat om de olifant, niet om h…

Een oefening voor een perfectionist
Waarderend onderzoeken of Appreciative Inquiry (AI) is een mooie, stevig gefundeerde en veel gebruikte werkwijze om binnen organisaties met verhalen te werken. Een 40-dagen challenge werd een oefening voor een ongeduldige perfectionist.