•  

Luisteren naar verhalen voor een samenleving in beweging

Home Blog 50 tinten groen Assendorp op plek 72 in in duurzame 100 van Trouw

50 tinten groen Assendorp op plek 72 in in duurzame 100 van Trouw

 

De hovenier, de filosoof en de verhalenverteller

Op een grijze september dag kwamen een interviewer en fotograaf van Trouw op bezoek in Assendorp. Een bewoner had het project 50 tinten groen Assendorp namelijk genomineerd voor de duurzame 100 van Trouw. En we bleken ook echt een plek in die top 100 gekregen te hebben. Dus reisden de Trouwmensen af naar Zwolle om ons verhaal te horen. We hoorden dat ze ons hadden uitgekozen omdat we zo mooi breed met groen aan het werk zijn, lekker praktisch en vrolijk.

Vol trots namen we ze mee door de wijk om een WaterWall >>, een groen dak en een geïsoleerd huis van 1905 te laten zien. Vraag me niet hoe ik op dat groene dak ben gekomen. In ieder geval niet met de soepele sprong van de hovenier. Je mag wel weten dat ik er met een natte kont weer af kwam. Ik ben dan ook de filosoof uit het artikel in Trouw.

Nu ben ik in het project meer een verhalenverteller dan een filosoof. Maar daar vroeg de interviewer dan weer niet naar. Dus maak ik nu van de gelegenheid gebruik om meer te vertellen over de sociale innovatie met de verhalende aanpak van 50 tinten groen. Ik ben voortdurend bezig om de energietransitie menselijk te maken en dat doe ik met al mijn verhalen ervaringen, methodes en inzichten. Ik zal er drie delen.

Drie manieren om met verhalen de klimaattransitie vorm te geven

Vloerisolatie gaat bij mij in de eerste plaats niet om glaswol of tonzon, isolatiewaarden van 3,5 of hoger of een terugverdientijd van 7 jaar. Ik stel me de vraag wat die vloerisolatie betekent voor het dagelijks leven van mensen. Dan luister ik wat mensen vertellen als we het over vloerisolatie hebben. En ik leerde dat het over koude voeten gaat. Mensen isoleren hun vloer omdat ze last hebben van koude voeten.

1- De menselijkheid van koude voeten op schoot bij je partner

Op de bewonersavond vroeg ik de aanwezigen wie er wel eens last had van koude voeten. Wie dan de verwarming omhoog zet, wie extra sokken aandoet en wie de voeten bij zijn of haar partner op schoot legt. De zaal begon te lachen en grapjes te maken. En zijn we weer mensen onder elkaar.

Ook hoorden ik mensen verhalen vertellen over de kelder en kruipruimte. iemand had er een kat (per ongeluk) opgesloten, bij een ander gebruikten de kinderen de kruipruimte als verstopplek en weer een ander had met de boor de stoppen door laten slaan zodat hij opeens in het donker onder de grond lag. Op de bewonersavond vroeg ik naar de kruipruimte verhalen van de aanbieders. Eén man had wel eens vast gezeten on der de vloer. Zijn collega's moesten hem met een krik bevrijden.

Deze menselijkheid helpt mensen om het besluit te nemen om die vloer nu ook daadwerkelijk te gaan isoleren. Want het moeilijkste punt in de energietransitie is de besluitvorming, ook van mensen van goede wil die goed geïnformeerd zijn. De menselijkheid van onze aanpak maakt dat punt zachter zodat mensen vertrouwen hebben om een besluit te nemen.

2- Mooie archetypes

De hovenier en de filosoof uit het artikel zijn mooie archetypes. De schrijver van Trouw is ook een goede verhalenverteller. We stellen ons bij deze archetypes meteen wat voor en ze staan op gespannen voet met elkaar wat ze extra interessant maakt. De schrijver opent het artikel met de Zwolse anjer. Dat archetype gebruiken wij in het project. We nodigen mensen uit om van hun dak een tuin te maken met een lokaal bloemenmengsel voor meer biodiversiteit, inclusief de beschermde Zwolse Anjer! Goede archetypes maken een project aansprekend. Vandaar dat we de naam van het project veranderd hebben naar 50 tinten groen.

3- Homewarming spel voor de huiskamer

Het derde voorbeeld is het huiskamerspel dat we ontwikkeld hebben. Het heet Homewarming en het is een kaartspel. Mensen vertellen elkaar verhalen over hun klimaatavonturen, ze delen hun kennis over energiebesparing en duurzame opwek en het spel is pas klaar als er een concrete actie is afgesproken. Eén bewoner heeft mensen uitgenodigd en er kwamen 15 buren. Deze groep heeft uiteindelijk de vloerisolatie actie voor de hele wijk georganiseerd.

Dankzij al deze elementen zijn er binnen twee maanden 25 vloeren geïsoleerd in Assendorp. We zijn tegelijk super praktisch als heel menselijk en vrolijk. Hier lees je een voorbeeld van hoe onze vergaderingen eraan toe gaan >>. We zijn dan ook hele blij met deze waardering voor onze aanpak.

Dank

Dat zou natuurlijk allemaal niet mogelijk zijn zonder al die tientallen, honderden mensen in Assendorp die meewerken. Die geveltuintjes aanleggen, een wormenhotel hebben, zonnepanelen hebben laten leggen, een groen dak hebben, een deelauto gebruiken of hun eigen auto op afstand parkeren, een leefstraat beginnen of hun vloer isoleren. Assendorpers, jullie zijn top!

Het verhaal op Trouw lees je hier >>.

Als je meer wilt weten over 50 tinten groen Assendorp of wilt helpen, vind je hier onze website >>.

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd op 07 oktober 2019 om 12:50