•  

Luisteren naar verhalen voor een samenleving in beweging

Home Blog Het persoonlijke contact is weer terug

Het persoonlijke contact is weer terug

Mijn dochter beschouwt mij als een Neanderthaler. Ik heb pas sinds een jaar een smartphone. Mijn mobiele tegoed gebruik ik vooral voor maps om de weg te vinden en om te appen. Via Twitter blijf ik op de hoogte van nieuws en achtergronden. En ik zit op Facebook, volgens dochter zó 10.000 VC. Facebookevents werken best goed om mensen bij elkaar te krijgen. Dat is dan ook de belofte van social media en digitale technologie en de reden die mijn dochter geeft als ze achter haar smartphone zit. Ze verbinden mensen.

Zelf organiseer ik geregeld verhalencafés of andere ontmoetingen omdat een levende ontmoeting veel meer contact oplevert dan een facebookevent of whats app gesprekje. Digitale middelen zijn handig ter ondersteuning van mooie ontmoetingen. Maar elkaar in de ogen kunnen kijken, voelen hoe de ander reageert, zien hoe de ander naar woorden zoekt en samen lachen, dat geeft verbinding. Zó 10.000 VC, ik weet het.

Afleren dat echte ontmoetingen digitaal kunnen zijn

Nu sprak ik een maand geleden een directeur van een onderzoeksbureau. Hij vertelde dat hij het afgelopen jaar vele gesprekken heeft gehad met kleine groepen van verschillende soorten mensen, van taxichauffeurs tot studenten. Het onderzoek was bedoeld om te achterhalen hoe groot de tegenstellingen of hoe afgescheiden de bubbels in de samenleving zijn. De gesprekken waren intens, voor iedereen verrijkend, gingen voorbij vooroordelen en gaven een goed inzicht in de bubbels. Hij zei dat dit soort verdiepende gesprekken, verbindende ontmoetingen en verrassende inzichten nooit of te nimmer digitaal mogelijk zijn. Het was bijna een profetie, maar hij zei: “Ik denk dat we af moeten leren om te denken dat echte ontmoetingen digitaal mogelijk zijn.” Dat gesprek klaarde mij op. Misschien is er iets aan het veranderen.

Advies van kinderen: stuur een echt mens om te helpen

Een paar weken geleden nam ik deel aan een lerend netwerk rond de energietransitie. Patrick Lammers, de CEO van Essent vertelde dat zijn bestuur een kinderraad heeft om advies te krijgen van de jongste generatie. Het voordeel is dat deze kinderen onverbloemd hun opvattingen geven. En er is een advies dat ze daadwerkelijk opgevolgd hebben. Ze vroegen de kinderen hoe ze mensen het best kunnen helpen voor advies over duurzaamheid in huis. Essent was al jaren bezig om hun website gebruiksvriendelijker te maken met een eenvoudige ‘customers journeys’. Ze dachten dat de kinderen dat wel konden waarderen.

Maar de kinderen vroegen of het mogelijk zou zijn om een ‘inspecteur’ van Essent langs te sturen. Deze ‘inspecteur’ zou met de mensen door het huis kunnen lopen, zien wat er nodig is en passende tips geven. Nu heeft Essent 1500 mensen die langs komen bij mensen voor advies over isolatie of warmtepompen.

Het gaat om vertrouwen

Later die avond vertelde Dirk Vansintjan, groene stroom pionier en mede-oprichter van Ecopower, een windcoöperatie in België, over een windproject. Hij werd uitnodigt om in een stad een windproject op te zetten, terwijl de tegenstanders zich al georganiseerd hadden. Hij is de uitdaging aangegaan. Ze zijn van deur tot deur gegaan en hebben naar de zorgen van mensen geluisterd. Uiteindelijk werkte de hele wijk mee. De enige tegenstanders waren nog drie rijke mensen in een villa. En dat kon uiteindelijk ook opgelost worden. Het project kon alleen slagen omdat de windcoöperatie aansloot bij de zorgen en behoeften van mensen dankzij dit persoonlijke contact. Digitaal onderzoek had zo’n grote verandering nooit teweeg kunnen brengen. Volgens Dirk Vansintjan is vertrouwen de cruciale succesfactor in de energietransitie.

De opkomst van Facebook en internetpanel leek het persoonlijke gesprek overbodig te maken. Digitale contact is makkelijk grootschalig te maken. De belofte van digitale technologie, om naar mensen te kunnen luisteren en ze te verbinden, is groot. Maar deze ervaringen vertellen over het belang van vertrouwen door echte ontmoetingen. Twee grote uitdagingen van deze tijd, de energietransitie (met o.a. wind op land en wonen zonder gasfornuis en cv ketel) en de groeiende tegenstellingen tussen groepen mensen, kunnen niet digitaal opgelost worden. Ze hebben de fysieke ontmoetingen nodig waarin mensen elkaar in de ogen kijken, naar elkaar luisteren en elkaar leren vertrouwen. Drie mannen op strategische posities hebben de wending gemaakt. Dat geeft mij vertrouwen. Er is echt iets aan het veranderen.

Wil je een keer sparren over het belang van persoonlijk contact in jouw werk, neem vooral contact op >>.
Of doe mee met onze masterclass over bewonersparticipatie in de energietransitie >>. 

 

Wil je een keer sparren over het belang van persoonlijk contact in jouw werk, neem contact op. Of doe mee aan onze masterclass over bewonersparticipatie in de energietransitie.

Gepubliceerd op 12 januari 2018 om 17:50