•  

Luisteren naar verhalen voor een samenleving in beweging

Home Blog Zoute chocolade

Zoute chocolade


Zwolle ontmoet de Creatieve Coöperatie 

"Jij hebt zeker ook niet aan de koek gedacht." Anne en Gerben zitten al op me te wachten voor de laatste voorbereidingen voor onze workshop "leer beter daten". We hebben met z'n drieën onze talenten voor storytelling in woord en beeld gecombineerd tot een workshop waar mensen hulp krijgen om in ontmoetingen de klik op te zoeken. En natuurlijk hoort daar wat lekkers bij. Dit was een speed-co-creatie actie voor Zwolle Ontmoet.

Het is de week van de eenzaamheid. Deltion, Driezorg en de gemeente Zwolle hebben de handen ineen geslagen onder de noemer Zwolle Ontmoet. Een overweldigend aanbod aan activiteiten is in Zwolle van de grond getrokken. De topper met 10 verschillende ontmoetingsworkshops is de Creatieve Coöperatie (CC), waar mensen ook kunnen netwerken, kleding pimpen en je eigen gezelschapsspel maken. Ook de ontmoetingsdag in de CC was speed-co-creatie productie. Deze stroom van co-creatie is de reden dat ik een flexplek heb in de CC. Anne, mijn buurvrouw flexplekker, offert zich op, springt op de fiets en komt terug met een pak kano's en een reep Tony Chocolony chocolade met karamel en zeezout.

Glimmen en plagen
We hebben één aanmelding. Het is een vriendelijke en zorgzame dame die alleen woont en zich stipt op tijd meldt. Ze is op zoek naar nieuwe mensen. Wat loslopende mensen uit de CC melden zich spontaan om ook mee te doen zodat onze eerst groepje zes mensen telt. Al snel buitelen de mini-verhaaltjes over elkaar heen. Blije hondjes in het bos, een dartel kind dat zelf pannenkoeken bakt, trotse en verankerde vaders, gewoon anders zijn, ontdekkingstochten in de stad. Ogen glimmen. We zijn niet langer onbekenden en plagen elkaar. De chocola en koek gaan rond. Mensen laten zichzelf zien. Uiteindelijk verlaat iedereen deze kennismaking met drie storytelling tools voor interessante ontmoetingen en een paar nieuwe kennissen.

Een moment van geborgenheid
Wat is dat eigenlijk, eenzaamheid? Sommige mensen eten liever niet alleen terwijl een ander daar juist van geniet. Sommigen vinden Zwollenaren maar gesloten mensen, terwijl een ander juist geniet van de openheid in de buurt. Gaat het om de hoeveelheid contact, om de kwaliteit van het contact, om de verbinding met jezelf? Zijn de mensen die meedoen aan de workshops de eenzame zielen en de workshopgevers de reddende engelen die niet langer geteisterd worden door verlatenheid? Onze eigen verhalen waren al even indringend als de verhalen van de gasten. En wat doe je met eenzaamheid? Wie overkomt het wel eens dat je je afgescheiden voelt en dan naar chocolade of een glas wijn grijpt in de hoop op een moment van geborgenheid? Mij wel in ieder geval. Meedoen aan Zwolle Ontmoet is echt stukken leuker.

Een paar uur lekker slapen
Om een uur of één meldt een oude meneer van 89 zich. Hij heeft zich opgegeven voor de workshop Indonesisch koken. Die begint pas om 16.00 uur maar hij dacht dat het de hele dag Indonesische dag was. Meedoen aan andere workshops wil hij niet. Gerben, die deze dag ook gastheer is van de Creatieve Coöperatie, geeft deze meneer een kop koffie en maakt een praatje. De leeftijd speelt de oude man parten, hij is erg moe. Gerben zet de kunstzinnige schommelstoel van de CC in een klein donker kamertje, waar de grijze senior een paar uur heerlijk slaapt.

Twee extraverte kleurige dames schuiven aan de grote tafel bij de tweede ronde voor onze workshop. Dit keer gaan de verhalen over kinderen, liefde, kleinkinderen en zelfrespect. De voorraad kano's en zoute chocola slinkt verder. De magie van de storytelling tools doen hun werk. Het zou best wel eens een leuke vriendschap kunnen worden tussen die twee.

Mensen zijn het zout in chocolade
De dag is bijna ten einde. Ik moet verder naar een volgende afspraak, al zou ik graag zijn blijven hangen in de warme en levensechte sfeer van deze dag. Anne biedt me de laatste kano aan. De zoute chocolade is al op. Ik sla de kano af. Ik ben nog net niet misselijk van de chocolade en dat wil ik zo houden. Mensen zijn het zout in de chocolade, ik ben vooral voldaan van alle verhalen en ontmoetingen. Al was de zoute chocolade met caramel ook erg lekker. De vriendelijke dame uit de eerste workshop schiet me nog even aan. "Het was zo leuk. De sfeer en de openheid van de mensen, dat is er vaak niet. Nu was het echt fijn. Dank daarvoor."
 

De activiteiten van Zwolle Ontmoet vind je hier >>. 
Het werk met storytelling van Anne is te vinden bij Editor Anne Productions >>. 
Gerben schrijft teksten, maakt mediaproducties, organiseert events en bedenkt PR-strategieën >>. 

Gepubliceerd op 02 oktober 2014 om 12:29