•  

Luisteren naar verhalen voor een samenleving in beweging

Home Blog Vraag je om tips, krijg je een verhaal

Vraag je om tips, krijg je een verhaal


Eigen verhalen van mensen inspireren. Verhalen gaan recht naar je hart en openen daar nieuwe mogelijkheden. Daarom schrijven we in Zowell persoonlijke verhalen over de vernieuwingen in Zwolle. Omdat we meteen willen helpen om die inspiratie in daden om te zetten, geven we ook praktische tips. Het viel echter niet mee om die tips gepubliceerd te krijgen.

Gisteren is de eerste dikke Zowell gepresenteerd. Met Zowell magazine vertellen we persoonlijke verhalen om mensen te inspireren een bijdrage te leveren aan een mooiere stad. Ook geven we praktische tips om zelf aan de slag te gaan. Zo had ik de Groentefabriek, een tuin in Zwolle, gevraagd om tips voor de moestuin te maken. Met de lancering in maart zaten we precies aan het begin van het tuinderseizoen. Karen, een groentefabrikant, was verheugd over mijn vraag en ging aan de slag.

Ik hoorde echter maar niks, dus informeerde ik hoe het met schrijven ging. Karen vertelde dat ze had lopen worstelen met de tips. Ze had keurige en gedegen tips gemaakt, maar ze was er niet tevreden over. Ze liet alles aan Joke, de andere groentefabrikant, lezen. Joke reageerde: “Wel, het is keurig wat je hebt geschreven, maar het is niet wie je bent. Jij kunt mensen raken en in beweging krijgen. Deze tips zijn alleen maar informatie. Waarom schrijf je niet iets om mensen te inspireren?” Dat heeft Karen gedaan. Een persoonlijk verhaal, zo eentje recht uit haar hart en recht in mijn hart. Met levenswijsheid die tuinieren geeft en één moestuintip. De allerbelangrijkste volgens Karen. Dat denk ik ook.

Moestuinstips van de koude grond
Het was dan wel een mooi verhaal, ze gaf geen moestuintips om praktisch aan de slag te kunnen gaan. Dit was niet onze bedoeling geweest. Zowell staat vol met prachtige verhalen. Voor de afwisseling en om inspiratie in daden om te kunnen zetten, wilden we toch echt praktische tips. Terwijl wij meer praktische tips zochten, keerde Karen juist terug naar de bron van elke handeling en de kern van ons magazine: inspiratie door echte verhalen.

Ik belde haar weer en legde het uit en vroeg of ze alsnog ook praktische tips had voor ons. Ze heeft haar beide schrijfsels gecombineerd en nu staat er een prachtig artikel van de groentefabriek in Zowell. Met een eigen verhaal, moestuinstips van de koude grond en een geweldig recept voor havermoutkoekjes. Inspiratie en realisatie in één artikel. Met veel dank aan Karen en Joke.

Daarmee is het verhaal van de Groentefabriek een sprekend voorbeeld wat we met Zowell voor ogen hebben. Mensen inspireren met eigen verhalen en uitnodigen om zelf een bijdrage te leveren aan de stad. Het is een Zwols verhaal over een klein moment met grote impact.

Wil jij Zowell en de oestuintips lezen? Hier vind je de plekken waar je Zowell kunt krijgen >>.

Gepubliceerd op 18 maart 2016 om 11:19