•  

Luisteren naar verhalen voor een samenleving in beweging

Home Blog Luisteren naar de stad

Luisteren naar de stad

Verhalen om verbroken verbindingen te herstellen

Dromen van Zwolle: open brief aan de collegeonderhandelaars

22 april 2014, Zwolle

Beste collegeonderhandelaars van Zwolle,

Het verhaal van Zwolle

20 maart, op wereldverteldag, hebben we als onderdeel van het project Jij vertelt, authentieke verhalen in Overijssel, in de Creatieve Coöperatie een verhalendag gehouden. Verhalenvertellers, creatieve professionals en betrokken Zwollenaren die verbonden zijn aan Zwolle in Transitie, Inspiratiehuis038, noaberschap 3.0 en i-workspace hebben geluisterd naar de eigen verhalen van mensen.

We hebben mensen twee vragen gesteld:

  • Wat is jouw droom voor Zwolle? 
  • Wat was een moment dat jouw droom nu al aanwezig was?

De verschillende kleine verhalen van mensen over hun droom van Zwolle hebben we bij elkaar gezet als “Dromen van Zwolle.” Het zijn verhalen die samen een visie voor Zwolle verwoorden. Ieder verhaal bevat in de kiem van een echt gebeurd verhaal een droom en een verlangen. Stel je toch voor dat we samen deze dromen kunnen realiseren.

Deze verhalen en dromen zijn te lezen op de verhalenwebsite Jij vertelt >>. Er is een uitgebreide versie en een korte versie als prezi- presentatie met een mooi muziekje erbij.

Kantelbijeenkomst Zwolle

De prezi–presentatie hebben we op 3 april tijdens de kantelbijeenkomst met Jan Rotmans georganiseerd door Zwolle in Transitie gepresenteerd. De Dromen van Zwolle waren de overgang tussen het meer abstracte en randstedelijke verhaal van Jan Rotmans naar de deelsessies waarin 350 kantelaars met elkaar aan de slag gingen om plannen te maken voor Zwolle. Dit is een verslag van deze kantelbijeenkomst >>.

Momenteel zijn we bezig om de resultaten van die deelsessies te verzamelen om een kantelplan voor Zwolle op te stellen. In mei willen we jullie graag de dromen ven Zwolle en het kantelplan presenteren.

De stad spreekt

Omdat de onderhandelingen al even bezig zijn, willen we jullie nu alvast deze verhalen en dromen aanbieden. De stad heeft op 20 maart haar verhalen en dromen gedeeld. Het was mooi om te horen hoeveel initiatieven, dromen en verlangens er zijn. Onze samenleving is duidelijk aan het veranderen. De verbondenheid van de mensen is groot.

Ook bleek hoe bijzonder Zwolle is. Het is de verhalenhoofdstad van Overijssel en misschien wel van Nederland, onder meer dankzij de nationale Vertelacademie en Waterval Internationale Vertelfestival. Juist het delen van verhalen zorgt voor verbinding tussen mensen en in Zwolle is daar een goede basis voor. Bovendien zijn de wortels van Zwolle verbonden met de beweging van de moderne devoten die al in de 14e eeuw bezig was met samenwerken en gemeenschapsvorming.

Luisteren naar de stad

Misschien dat de dromen en verhalen uit de stad anders zijn dan jullie eigen dromen voor Zwolle. Misschien ook niet. We willen jullie vragen om te luisteren naar wat de mensen uit Zwolle te vertellen hebben. Het zijn verhalen van hoop. De hoop dat het anders kan. De hoop dat de gemeente naar de samenleving wil luisteren en wil samenwerken met de stad. 

Natuurlijk hebben we op deze verhalendag pas een begin gemaakt en één stap gezet. Er zijn nog veel meer verhalen en dromen te vertellen. We willen jullie dan ook vragen om vaker te luisteren naar de verhalen van mensen uit Zwolle.

Met vriendelijke groet,

Kirsten Notten 
Storyteller en strateeg, info@waterschrijver.nl

Mathilde Tempelman
Beeldend kunstenaar en conceptontwikkelaar, mathildelam91@gmail.com

Gepubliceerd op 22 april 2014 om 10:26