•  

Luisteren naar verhalen voor een samenleving in beweging

Home Blog Co-creatie is de mooiste en de moeilijkste manier van samenwerken

Co-creatie is de mooiste en de moeilijkste manier van samenwerken

Momenteel werk ik veel samen met ondernemers in de Creatieve Coöperatie in Zwolle voor de verhalenwebsite Jij vertelt, authentieke verhalen in Overijssel. Thijs Verster van Buro 1 Hoog had aangeboden om me te helpen met de PR rondom de verhalenwedstrijd en verhalendag. Ik wilde een digitale flyer met een mooi beeld en tekst om een digitale campagne te kunnen voeren. Hij stelde voor om een audioposter te maken. We werken samen op basis van cocreatie en dan vertrouw je op elkaars kwaliteiten en volg je elkaars inspiratie. Dus Thijs ging aan de slag met het beeld en de audio en ik met de teksten.

Een stemmetje in mijn hoofd ging lekker te keer

Na een week stuurde hij me de eerste audio opname op. Achter mijn pc zat ik met groeiende ergernis te luisteren. Een stemmetje in mijn hoofd ging lekker te keer: “Hoe had hij de tekst op deze manier op kunnen nemen? Het is amateuristisch theater. De tekst is veel te traag en lijzig uitgesproken. Als je dan geen professionele vertellers of acteurs in laat spreken, doe het dan simpel en natuurlijk.” Gelukkig realiseerde ik me dat ik niet wist waarom Thijs het op deze manier had gedaan. Ik belde hem dan ook op met de vraag hoe hij deze opname gemaakt had. En liet me ontvallen dat het nu amateuristisch klonk.

“Je hoort de stem van een meisje van Frion dat bij ons werkt”, riep hij uit. Frion is een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. “Het is ook van belang dat we de verhalen van deze mensen horen, dat ze meedoen in onze projecten.” Dat kon ik enkel beamen. Maar, als je het verhaal achter de audio niet kent, snap je dat niet.

Thijs heeft een tweede opname gemaakt, waarbij het meisje een kortere tekst insprak, zodat het minder traag is geworden. De combinatie van beeld en audio bij de poster zorgde voor nog een extra dimensie. Het meisje was helemaal verguld toen ze het eindresultaat zag en hoorde. Ze had een bijdrage geleverd aan de samenleving. En ik heb dit blog gemaakt om het verhaal achter de audioposter te vertellen.

Ik kreeg een spiegel en een keuze voorgehouden

En eigenlijk is dit niet alleen het verhaal hoe een meisje met een verstandelijke beperking een plek krijgt in een provinciaal verhalenproject. Het is ook een verhaal over cocreatie. Het is een aantal jaren een hip woord voor een nieuwe manier van samenwerken. Commitment en vertrouwen zijn de basis bij cocreatie. Er is geen hiërarchische relatie van een werkgever en werknemer of van opdrachtgever en opdrachtnemer, er zijn netwerken van mensen die elkaar kwaliteiten en initiatieven waarderen. Het verhalenproject Jij vertelt werkt op basis van cocreatie.

Cocreatie vraagt commitment en vertrouwen. Ik ben een resultaatgerichte en menslievende vernieuwer. Mijn valkuilen zijn perfectionisme en controle willen houden. Ik kan ’s ochtends wakker met een hoofd vol losse eindjes, klussen en kansen. Het is zo verduveld lastig om in gelijkwaardigheid samen te werken omdat je voortdurend een spiegel voorgehouden krijgt.

Dus toen ik opgewonden achter mijn pc zat te stuiteren vanuit het idee dat de audio voor Jij vertelt mislukt was, kreeg ik een spiegel en een keuze voorgehouden. Wil ik vasthouden aan mijn perfectionisme en controle of kan ik vertrouwen op de ander? Commitment vraagt dat je er met elkaar uitkomt. Er is geen opdrachtgever, baas of hogere macht die kan beslissen hoe je een probleem op moet lossen. Je moet het met elkaar doen. Zoals de denker des vaderlands René Gude zei toen hij 24 uur met Theo Maasen zat opgesloten: “We doen het om het echhie. Niemand kan de problemen voor ons oplossen. Dat moeten we met elkaar doen. En dat maakt het leven boeiend. “

Cocreatie is de mooiste en de moeilijkste manier van samenwerken. Met Thijs heb ik verschillende pittige gesprekken gevoerd. Ik leer iedere dag weer bij. Gelukkig dat ik dat niet alleen hoef te doen.

Luister hier naar de audioposter van de wedstrijd voor authentieke verhalen in Overijssel >>.

Hier vind je meer informatie over de Creatieve Coöperatie >>. 

20 maart, wereldverteldag, ben je welkom in de Creatieve Coöperatie om jouw verhaal te vertellen of op te schrijven. Er zijn ’s middags workshops stopmotion, lifewriting en verteltechnieken. ’s Avonds is de finale voor de vertelwedstrijd. Meer weten? Kijk op de website van Jij en Overijssel over de verhalendag>>.

Gepubliceerd op 04 februari 2014 om 10:57