•  
  •  

Luisteren naar verhalen voor een samenleving in beweging

Home Agenda Van de kook: verhalen voor de energiedialoog

Van de kook

Verhalen voor een gas(t)vrije wijk

‘Van de Kook’  is een ontmoeting met lekker eten, mooie verhalen en een goed gesprek over energie. In opdracht van het ministerie van BZK organiseert Waterschrijver deze bijeenkomsten als onderdeel van de energiedialoog 2016.

Het eindresultaat is gereed. Het rapport 'Van de kook' is te vinden op het portaal van de rijksoverheid >>.

Koken zonder gasfornuis

Momenteel praten bedrijven, overheden en bewoners over de vraag hoe we in Nederland met duurzame energie om willen gaan. Dat is de landelijke energiedialoog >>. Om de CO2 uitstoot in Nederland fors omlaag te brengen en om een bijdrage te leveren aan het klimaat, is het nodig dat we anders met energie omgaan in ons eigen huis. In het energierapport van de rijksoverheid staat dat wijken op termijn grotendeels gasvrij worden. Dat betekent dat we ons huis anders gaan verwarmen en niet langer met een gasfornuis eten koken.

Sociale innovatie

De insteek van de avond is niet zozeer de techniek die nodig is om te wonen zonder gas. Technische oplossingen zijn er wel. De rijksoverheid wil graag beter begrijpen wat bewoners nodig hebben om de overstap goed te kunnen maken. We zijn op zoek naar wat bewoners nodig hebben om op een andere manier je huis te verwarmen of eten te koken. Het gaat om sociale innovatie. De resultaten van de avond krijgen een plek in de energiedialoog en het nieuwe klimaat- en energieplan van Nederland.

Bijeenkomsten

Er zijn bijeenkomsten in Peel en Maas, Enschede, Zwolle, Deventer, Vlaardingen, Ede, Wormerveer, Utrecht, Culemborg, Apeldoorn, Schiedam en Gaasperdam. We bezoeken een bestaande groep, deelname is dan ook meestal op uitnodiging. Het programma loopt tot 8 juli 2016.

Nieuws en verhalen

Het verslag van de eerste bijeenkomst met Gloei Peel en Maas is hier te lezen >>.
In De Resto van Harte op Kanaleneiland was de klimaatproblematiek heel letterlijk aanwezig >>.

Op de website van de energiedialoog zijn nieuwberichten over Van de Kook te lezen:

Een dialoog op alle niveaus in een all inclusive wijk met het WijBedrijf Dieze >>.
Van de Kook op Het Grootste Kennisfestival van Nederland >>.
De start van de Van de Kook gesprekken in Limburg >>.
Van de kook op bezoek bij een bewonersbedrijf met een warmtenet >>.

Meedoen?

Een aantal bijeenkomsten zijn openbaar. 
14 juni 2016, Resto van Harte, Utrecht
20 juni, Clean Tech stedendriehoek, Apeldoorn

Resultaten

De voorlopige resultaten van deze Van de Kook sessies worden langzaam duidelijk. Mensen willen als betrokken bewoner en niet als klant aangesproken worden bij de overstap naar wonen zonder gas. Een huis zit mensen nauw aan de huid, dus contact op het niveau van betekenis in plaats van financieel rendement is nodig. Mensen zijn onzeker om mee te doen en te investeren omdat ze niet zeker weten of het echt nodig is en of ze de investering terug kunnen verdienen. Het sociale proces is hierbij doorslaggevend. Persoonlijk contact en kleinschalige ontmoetingen georganiseerd door lokale energiecollectieven of wijkraden helpen hierbij. Mensen vragen aan de overheid om een goed en gedragen verhaal te vertellen en een democratisch besluit te nemen waar iedereen aan mee doet. 

Het eindresultaat van 'Van de kook' is hier te vinden >>. 

Samenwerking

Waterschrijver organiseert deze bijeenkomsten samen met Krijn Korver van Korver Advies en Gerben Hoetink van Bureau Links. Het is een collectief vanuit de Creatieve Coöperatie. Voor meer informatie kunt u met Kirsten Notten bellen: 06-24988059.