•  
  •  

Luisteren naar verhalen voor een samenleving in beweging

Home Agenda Try out Masterclass klimaatavontuur met bewoners

Try out: Samen met bewoners op klimaatavontuur

Masterclass bewonersparticipatie bij wonen zonder gas

Wil je ons helpen? Met deze masterclass geven wij vorm aan al onze ervaringen en lessen rond bewonersparticipatie bij wonen zonder gas. We weten uit ervaring hoe taai en hoe leuk dat kan zijn. Met deze try out vragen we dan ook feedback en tips om dit belangrijke thema nog beter vorm te geven. Fijn als je wilt helpen, komen of dit bericht doorsturen.

Gemeenten, netbeheerders en woningbouwcorporaties maken de eerste plannen voor gasvrije wijken, maar worstelen met de vraag hoe bewoners bij deze energietransitie te betrekken. In de masterclass 'Samen met bewoners op klimaatavontuur' nemen we je mee in de beleving en dilemma's bij bewoners zodat jij de bewonersparticipatie vorm kunt geven die nodig is.

Terwijl de overgang naar gas als een grootschalige topdown operatie uitgerold kon worden, vraagt deze transitie maatwerk op wijk en soms op huisniveau. Veel bewoners weten niet dat dit speelt en zijn gevoelsmatig verbonden met koken op gas en de vertrouwde cv ketel. De overgang vraagt van woningbezitters bovendien om in hun huis te investeren terwijl technische alternatieven voor warmte nog volop in ontwikkeling zijn en het de vraag is of ze die investering ooit terugverdienen. Bovendien is het de vraag hoe een democratisch besluitvormingsproces over deze transitie te organiseren.

In ons werk met de overgang naar wonen zonder gas hebben wij geleerd dat mensen ondanks alle onzekerheden wel degelijk bereid zijn om mee te werken aan deze transitie. Als je maar begint in hun eigen leven en een relatie met ze opbouwt.

Programma masterclass klimaatavontuur

Het klimaatavontuur van bewoners bestaat uit vier delen:

  1. Beginnen aan het klimaatavontuur: anders gaan denken over duurzame warmte, democratisch proces waarborgen, bereid zijn om op pad te gaan.
  2. Een nieuwe wereld van duurzame warmte leren kennen: informatie vinden en een plan maken.
  3. Transformatie: de consequenties van duurzame warmte aanvaarden, bereid zijn te veranderen en risico's te nemen.
  4. Waarmaken: de inzichten en besluiten over duurzame warmte opnemen in je leven. Uitvoering van de plannen en nieuw gedrag vertonen.

De masterclass volgt deze vier delen uit het klimaatavontuur van bewoners. Elk deel leggen we uit aan de hand van onze ervaringen in ons werk met wonen zonder gas en bewonersparticipatie. Bij elk deel ga jij aan de slag hoe dat in jouw werk of project speelt en wat jij kunt doen met bewonersparticipatie.

Resultaat masterclass

Met deze masterclass heb jij handvatten om in de onzekerheden van de transitie naar duurzame warmte samen met bewoners stappen te zetten. Zo wordt de transitie naar wonder zonder gas een klimaatavontuur met bewoners.

Praktisch

Donderdag 23 maart 2017
13.30-17.00 uur

Provinciehuis Overijssel
Luttenbergstraat 2, 8012 EE Zwolle

Speciale try-out korting van 125 euro:
Eenmalig 75 euro excl. 21% BTW

Minimaal 8, maximaal 14 deelnemers.

Aanmelden en informatie bij info@waterschrijver.nl >>.

Door wie

Ariane Lelieveld en Kirsten Notten delen een passie voor eigen verhalen van bewoners en om veranderingen concreet te maken. Ariane is ombouwer, een combinatie van (interieur) architect, conceptueel denker en omzetten naar praktische oplossingen. Kirsten is storyteller en strateeg. Zij luistert naar verhalen van bewoners om in beleid ruimte te maken voor het dagelijks leven van mensen. Ze hebben een brede ervaring in bewonersparticipatie en de energietransitie.

Meer informatie over de masterclass>>

en meer informatie over Van de kook >>.