•  
  •  

Luisteren naar verhalen voor een samenleving in beweging

Home Blog

Blog

Storytelling is voor mij zoveel meer dan een marketinginstrument. Waar andere storytellers ophouden, ga ik verder. Ik geniet er van om de verhalen van mensen te vertalen naar beleid en organisatieontwikkeling. Ik deel met jullie de drie beste dingen die je met verhalen kunt doen om de bedoeling van je organisatie waar te maken.


Eigen verhalen van mensen inspireren. Verhalen gaan recht naar je hart en openen daar nieuwe mogelijkheden. Daarom schrijven we in Zowell persoonlijke verhalen over de vernieuwingen in Zwolle. Omdat we meteen willen helpen om die inspiratie in daden om te zetten, geven we ook praktische tips. Het viel echter niet mee om die tips gepubliceerd te krijgen.


Gezien worden is misschien wel het diepste verlangen van mensen. Luisteren naar iemands verhaal is een prachtige manier om die erkenning te geven. Hans Achterhuis was in het Filosofisch Café Zwolle met een lezing over Hannah Arendt. Voor haar is luisteren een eerste levensbehoefte.


De wereld juicht vandaag. Wereldleiders spreken van een ‘major leap for mankind.’ Toen ik over het klimaatakkoord ging lezen was ik eerst teleurgesteld tot ik besefte hoe briljant het is. De wereld gaat op weg om deze doelen te realiseren, als een Held op Reis.


Storytelling voor de buurt

01 december 2015

Afgelopen zomer heb ik verhalen verzameld van bewonersinitiatieven over de vraag hoe een volwaardige relatie tussen overheid en initiatieven gerealiseerd kan worden in opdracht van het ministerie van BZK. Bewoners vertellen vergelijkbare ontwikkelingen bij hun initiatief. Hun verhalen bevatten de narratieve structuur van de Reis van de Held. Dat was genieten als storyteller. 


De gebiedsontwikkelaar van de gemeente Raalte vertelt over een moment dat zijn vakmanschap geen ruimte kreeg. De gevolgen waren immens. De menselijke kant van een proces bepaalt het succes van een project. De softe kant van vakmanschap blijkt snoeihard te zijn.


Een cultuurshock in Zwolle

11 september 2015

Een hoogtepunt in mijn vakantie was een publicatie op de website Sociale Vraagstukken. De verrassing is dat het verhaal al enige weken in de top 5 van de meest gelezen artikelen staat.  


Het ligt niet aan jou

08 augustus 2015

Dit voorjaar ben ik met een moestuin begonnen. Dat was een hele stap want ik heb groene vingers noch ervaring met moestuinen.  Als het aan mijn moestuin had gelegen, waren we verhongerd. Ik kan dan weer wel de wijsheid uit de stadslandbouw voor perfectionisten doorgeven. 


Transities en vernieuwingen gaan niet vanzelf. De koning die op de adelaar boven de zee vliegt, moet in zijn eigen vlees snijden om zijn eigen weg te gaan. Ik heb een diep respect voor al die koningen (M/V) die dit gewoon doen.


De Hungergames en Divergent bieden een indringende spiegel voor onze samenleving die in transitie is. Wat kunnen gemeenten, organisaties en bewonersinitiatieven van deze super spannende boeken leren? 8 tips.


De gemeente Zwolle was aan het pionieren met tijdelijk anders gebruiken (TAG) van braakliggende stukjes grond. Inwoners hebben hun tuin zonder toestemming aangelegd en er brak een verhitte discussie los in het stadskantoor. Het aanleggen van vier moestuinbakken, een hut van wilgentenen en twee klimbomen kon deze emoties niet verklaren.  


Hij werkte bij een woningbouwvereniging in een moeilijke buurt in Deventer. Luisteren naar de bewoners, dat wilde hij. Niet dat hij daarvoor steun had bij de directie.